Hvad er gennemsnitsalderen for kvinder og mænd i Danmark?

Senior par
Hvad er gennemsnitsalderen for kvinder og mænd i Danmark?
Henrik Andersen
-
06/09/2022
-

Gennemsnitsalderen for kvinder og mænd i Danmark stiger for hvert år – i hvert fald endnu. Så vi bliver altså ældre og ældre. Eller nogle af os gør. For der skal jo være nogen til både at holde gennemsnittet oppe og nede. Gennemsnitslevealderen for kvinder og mænd er dog ikke ens. Det kan du læse mere om her på siden.

Som nævnt stiger gennemsnitslevealderen i Danmark år for år. I 1500-tallet var den gennemsnitlige levealder for mænd 37 år og for kvinder 43 år. For omkring 50 år siden var gennemsnitsalderen for kvinder ca. 76 år og gennemsnitsalderen for mænd ca. 71 år. Og nu ligger den på omkring henholdsvis 83 år og 80 år.

Gennemsnitsalderen for kvinder og mænd i Danmark afhænger af vores alder

Men det er jo ikke os alle, der når at blive så gamle. Og hvor gammel du bliver, afhænger af mange ting. Men en af de ting, det bl.a. afhænger af, er hvor gammel du er netop nu. Og det kan du regne ud ved hjælp af en aldersberegner – hvis du skulle være i tvivl.

En nyfødt i år 2022 forventes at kunne blive 92 år for mænd og 95 år for kvinder. Den falder så med 0-1 år indtil du 60 år for mænd og 65 år for kvinder, så stiger den igen med 1-4 år. Og er du 100 år i 2022, kan du forvente at leve to år mere. Heldigvis ved vi det jo ikke, for – som tidligere nævnt – skal der være nogen til både at trække gennemsnittet op og ned.

Ifølge de seneste tal er der flest mænd i alderen 55 år og flest kvinder i alderen 56 år i Danmark. Så gennemsnitslevealderen for den største del af befolkningen netop nu er på henholdsvis 85 og 89 år.

Hvorfor er gennemsnitsalderen for kvinder højere end for mænd?

Som det ses af tallene herover, lever kvinder længere end mænd. Og det er over hele verden. Hvorfor det er sådan, har forskere undersøgt i flere årtier. Men et endegyldigt svar er det ikke blevet til.

Nogle forskere mener, at det har noget med biologi at gøre. Kvinder er simpelthen mere sejlivede. Det skyldes bl.a., at kvinders kønshormon, østrogen, forsvarer kroppen meget bedre end mandens kønshormon, testosteron, gør.

Andre forskere mener, at en anden forklaring kan være, at mænd er længere tid om at reagere på sygdomme og gå til læge. De tror simpelthen, at de er sundere, end de egentlig er. Men den påstand stemmer ikke helt overens med, at hos de fleste andre pattedyr overlever hunnerne også hannerne – helt uden lægebesøg.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!